Båtutflykt till Saint-Tropez

DSC_0658
Igår morse tog vi båten M/S Riviera Côte d’Azur i bolaget Trans Côte d’Azurs regi från Nice hamn till St Tropez. Redan vid 8.30 på morgonen var det bastuvarmt i hamnen, så det kändes väldigt skönt att komma ut på det fläktande havet. Båten går sommartid varje dag kl 9.00 från Nice och tar två och en halv timme på sig till St Tropez. På vägen kan man även kliva av på ön Île Saint-Marguerite, en tur vi gärna gör någon annan dag. Île Saint-Marguerite ligger mitt emot Cannes, där båten också stoppar. Perfekt att ta båten till Cannes, faktiskt, istället för buss eller tåg. Vi satt utomhus allra längst bak i båten, vilket visade sig vara väldigt bra platser där det gungade minst. Lille F blev lite smått sjösjuk, men lyckades somna som tur var.

St Tropez förknippas ju med lyx, flärd, jetset och har blivit ett tillhåll för väldigt förmögna människor från hela världen. Lyxyachterna ingår i stadsbilden och ju närmare St Tropez vi kom med båten, desto större blev lyxyachterna som låg ankrade utanför kustlinjen.

Väl framme i St Tropez gick vi den korta biten från hamnen in till bykärnan. Vi konstaterade snabbt att vi var långt ifrån ensamma i samhället. Det fullständigt kryllade av turister och på gågatorna med all lyxshopping gick det knappt att ta sig fram överhuvudtaget, faktiskt helt hysteriskt. För Lille F:s skull skippade vi därmed snabbt alla ”måsten” och sevärdheter i form av kyrkor, citadell och museum som vi på förhand spanat in och tog en tur till den stora marknaden på Place des Lices i centrala St Tropez. Marknaden äger rum på tisdagar och där man kan hitta allt från souvenirer, mat, kläder, skor och alla möjliga prylar.

Bakom marknaden, på en lugn bakgata, hittade vi restaurangen La Ramade och åt en god lunch. Därefter gick vi via marknaden igen in i gränderna med lyxbutiker, nattklubbar och fina hotell till en närliggande sandstrand för bad. I Nice är man inte bortskämd med sandstränder, så det var roligt för Lille F att få gräva lite i sanden och enklare förstås att ta sig i och ur vattnet. Efter badet strosade vi runt i hamnen och drack förmodligen vårt livs hittills dyraste cola på en uteservering i hamnen – 16 Euro för två pyttesmå colaflaskor.

Klockan 16.30 gick båten tillbaka igen mot Nice, där vi angjorde bryggan vid 19-tiden. En riktigt härlig dag, men vi åker gärna tillbaka till St Tropez off season, kanske en dag i oktober, för att se badorten lite mer ingående och i lugnare tempo.

Lämna en kommentar