Le Safari

DSC_0562

Le Safari kan vara en av Nice mest kända restauranger och är en riktig turisattraktion. Här sitter man mitt på torget Cours Saleya i utkanten av Gamla stan nära strandpromenaden och med utsikt över den dagliga kommersen på marknaden, ett oslagbart läge för många. Le Safari rekommenderas i många guideböcker och har funnits i över 40 år i Nice. Även om denna så kallade turistfälla kanske inte är känd för den allra mest spännande maten i Nice så har vi ändå haft Le Safari på vår lista och velat testa.

Vi har de senaste somrarna vid ett par tillfällen spontant tagit ett lunchbord när vi passerat Le Safari, men gett upp eftersom väntan varit alldeles för lång och servicen lämnade övrigt att önska. Vid ett tillfälle satt vi och väntade i över en halvtimme utan att ens ha fått menyer så då gick vi helt sonika. Idag gjorde vi ett nytt försök!

Vårt intryck är att Nice denna juni och juli präglas av mindre turister än vanligt, trots fotbolls-EM. Kanske terrorattentaten i Paris bidrar till att turister väljer andra semestermål just nu, eller så är det bara lugnet före stormen innan den stora semestermånaden vid Medelhavet – augusti. Men nog tyckte vi att det var lite mindre folk än vanligt även på Safaris uteservering idag, vilket gjorde att servicen var snabbare och vi fick snabbt beställa. Vi valde att dela på en förrättstallrik med Nice-specialiteter och tog sedan varsin pizza, som utlovade att innehålla provençalska läckerheter.

Förrätterna var helt OK, om än ändå relativt smaklösa; sardiner, endivesallad, ruccola, en liten quiche och ost serverade med en tomatbaserad sås. Pizzorna visade sig innehålla skinka, ost och tomat – en högst ordinär pizza. För detta betalade vi långt mer än vad vi brukar få ge för en trerättersmeny lunchtid på t ex vår kvarterskrog med välrenommerad kock och innovativ meny. Inte prisvärt någonstans!

Man betalar helt enkelt för läget på torget, för utsikten över marknaden och för att sitta och insupa atmosfären. Är det en het sommardag så blir det vansinnigt varmt att sitta längst ut mot torget, så ett bord längst in under markisen är att föredra. Det kan definitivt vara värt ett besök för att få uppleva Nice och folklivet på Cours Saleya. Men vi går inte tillbaka för maten!

Lämna en kommentar