Nice-palats

DSC_0154

Mixen av flådiga palats och vanligare fastigheter är påtaglig i stadsbilden i Nice. Det finns fantastiska våningar, som den här på bilden t ex, som vi alltid brukar stanna till och kika lite avundsjukt på, framför allt på balkongen som går runt hela huset. Byggnaden ligger på första raden vid strandpromenaden Promenade des Anglais, med obruten havsutsikt över hela Nicebukten. Man ser förmodligen ner över hela Cours Saleya och över Nice takåsar. Undrar vem som bor där?

Man skall inte bli förvånad om man ser en kändis i Nice. Många celebriteter har egna boenden längs Rivièran som t ex Elton John, Brad Pitt och Angelina Jolie, Bono, Jack Nicholson, Tina Turner och vår egen kungafamilj, för att nämna några. Svenska bloggerskan Sofi Fahrman har sedan ett par år ett sommarhus i Saint Tropez. Franska kändisar finns det även förstås gott om, som t ex tennisesset Henri Leconte, sångerskan Vanessa Paradis, TV-stjärnan Patrick Sébastien och modedesignern Pierre Cardin. Många av dem bor i otroliga insynsfria hus, eller snarare palats, med alla tänkbara bekvämligheter.

Nice är Frankrikes 5:e största stad och är ungefär lika stort som Göteborg. Det är en levande stad året runt och vi har själva valt att bosätta oss i ett kvarter med relativt få turister, där det franska vardagslivet är påtagligt. Fördelen är ändå att turiststråken befinner sig på bekvämt gångavstånd, endast några minuter. Det är kul att flanera bland turister på Cours Saleya eller Promenade des Anglais men också skönt att gå hemåt och slinka förbi vårt Carrefourvaruhus med veckohandlande franska husmödrar eller shoppa mat med grannarna på delikatessgatan rue Bonaparte.

 

Lämna en kommentar