På resa med små barn till Nice

DSC_0129

Nu är vi hemma i Stockholm igen efter våra två månader i Nice och håller som bäst på att packa upp vår franska sommar ur våra väskor. Det är alltid skönt att komma hem efter att ha varit borta länge och förmodligen kommer vi preciiis att börja sakna Nice igen när det är dags att åka tillbaka igen i oktober!

Vi ser på vår lille kille att han blivit väldigt stor över sommaren då kläder som var alldeles för rymliga när vi reste ner nu nästan är lite för korta i ärmar och ben. Det syns att han tyckte om den franska barnmaten! Och vilken fest det var igår när han fick återse alla sina leksaker.

Flera har frågat vilka tips vi har om man skall resa och flyga med mindre barn. Här kommer några av våra erfarenheter:

  • Vi har flugit en hel del med lille F sedan han föddes, både inrikes och utrikes. Jag har rest själv med honom inrikes och då har det varit skönt att antingen ha en BabyBjörn för att få händerna fria eller en babylift som han också kunnat sova i. Nu när han nästan är året gammal har det varit skönt att ha med sin egen vagn så långt det är möjligt samt kudde, filt, nalle etc som han känner igen. Vi har tagit med ordentligt med mjölkersättning, barnmat i burkar samt rån och majskrokar så att det alltid finns något att äta, även om det blir förseningar. Barnmaten scannas separat när man går igenom säkerhetskontrollen så då får man gå lite åt sidan och vänta. Väl ombord har han fått ersättning att dricka vid start och landning så att han inte får ont i öronen. Napp har också funkat bra vid start och landning. Vi har tagit med böcker, nallar eller andra favoritleksaker i lille F:s lilla barnryggsäck, som på bilden, så att han haft något att sysselsätta sig med ombord och han brukar också få en liten uppskattad present av flygvärdinnorna. Om möjligt har vi vid incheckningen försökt att välja bra säten, t ex allra längst fram. För oss har det varit väldigt värdefullt att uppgradera oss till SAS Plus där man ofta får bra säten, får gå ombord först och får mat ombord, vilket underlättat resandet med lille F för en ganska liten penning. SAS Plus-resenärer har också tillgång till SAS-loungerna på flygplatserna, vilket varit väldigt bra i sammanhanget. På hemresa från Nice i påskas var han väldigt magsjuk och gjorde slut på fyra olika klädombyten. Ta gärna med ett eller två ombyten extra, man vet aldrig vad som händer!
  • Ta med en rejäl ihopvik- och tvättbar skötdyna, ladda upp med massor med våtservetter, påsar att lägga använda blöjor i samt liten flaska från Apoteket med alcogel i skötväskan. Jag har aldrig sett en offentlig toalett i Frankrike med skötbord eller möjlighet att byta på små barn och man blir ofta hänvisad till små utrymmen där man helst inte vill lägga barnet på golvet. Ofta får man inte ens in vagnen på toaletten.
  • Satsa på att ta med en nättare paraplyvagn/sulky som resevagn. Vi hade med vår sittvagn som var väldigt skrymmande på till exempel tåg, bussar, restauranger och i en del butiker. 
  • Väldigt få restauranger har barnstolar att låna ut. Om möjligt, ta gärna med en resestol som man hänger över stolsryggen på vanliga stolar så är problemet löst. Däremot har ALLA varit enormt hjälpsamma när det gäller att värma barnmat och se till så att lille F har det bra.
  • Vi ger aldrig lille F kranvatten att dricka i Frankrike, varken till maten eller som bas till mjölkersättning, utan köper mineralvatten.
  • Lägg ner febertermometer, vätskeersättning, febernedsättande, näsdroppar etc i skötväskan så att du klarar mindre små krassligheter utan att behöva uppsöka Apotek (Pharmacie).
  • Det går inte att köpa gröt eller välling i Frankrike, så ta med all gröt för hela resan om ditt barn äter gröt eller välling!

Nu låter det som att det är lite jobbigt att resa med mindre barn och det tycker vi verkligen inte. Vi tycker dock att det är bra att känna till ovanstående så att man är lite förberedd och kan koncentrera sig på att göra roliga saker, som att uppleva franska Rivièran till exempel. Lille F har trivts som fisken i vattnet och han har fått väldigt fint bemötande av så många fransmän under sommaren att han blivit ordentligt bortskämd. Vi är helt säkra på att han gillar Rivièran skarpt.

En tanke på “På resa med små barn till Nice

  1. Hjälpte oss att läsa om detta då vi planerar att resa så småningom med vår lille kille till nice. Även om inlägget är 5 år gammalt så är det nig relevant även idag. Tack!

Lämna en kommentar