14 juillet 2014 – franska nationaldagen!

DSC_0150

Tidigare år har jag tillbringat ett par franska nationaldagar i Paris och sett alla militärparader, pansarvagnar, kransnedläggningar och stora utomhuskonserter, för att fira stormningen av Bastiljen den 14 juli år 1789 – en händelse som anses vara inledningen till den franska revolutionen. Vi visste dock inte riktigt vad vi kunde förvänta oss av firandet i Nice. Efter vår caféfrukost drog vi oss nedåt stan och strandpromenaden.

Till en början kändes dagen som en ordinär söndag med nästan helt bilfritt och få personer ute på stan. Vi fick för första gången tillgång till babygungan i parken Promenade du Paillon och fick hjälp att varsamt gunga lille F av två små franska hjälpsamma flickor, som tog sin uppgift på stort allvar. Parken fylldes snabbt på med högtidsklädda lekande barn. Många av butikerna och restaurangerna var stängda, men längs med shoppinggatan Avenue Jean Médécin var det mesta öppet och full kommers igång med rean som precis startat. Vi tog själva en liten titt på utbudet för att ganska snabbt kunna konstatera att det var alldeles för mycket folk! Vi drog oss istället neråt Cours Saleya i Gamla stan där det för dagen var antikmarknad med många roliga prylar att titta på.

Kl 17.30 startade Nice stad firandet nere vid strandpromenaden Promenade des Anglais med militärfordonsparad, flyguppvisning etc men vi höll oss hemma då lille F låg och sov. Han sov till och med över en restaurangbokning som vi gjort och var tvungna att ringa och flytta till en annan dag istället. Vid 20-tiden gick vi ut igen och ner till strandpromenaden som nu var full med festglada människor och pyntad med franska flaggan överallt. Ett stort antal band spelade på uppställda scener längs med hela promenaden – alla musikgenrer var nog representerade så att alla hittade något i sin smak. Stranden var helt full med picknickande Nicebor och turister och vissa badade till och med. Restaurangerna längs med strandpromenaden såg fullbokade ut och erbjöd speciella 14 juli-menyer.

Ett  magnifikt fyrverkeriupplägg körde igång kl 22 och då hade vi redan börjat dra oss hemåt via Gamla stan för att få oss en liten bit av Nice-specialiteten socca samt en pizzaliknande macka i magen. Från Place Garibaldi såg vi en del av fyrverkerierna lysa upp hela Nice innan vi på trött småbarnsfamiljsmanér stupade i säng. På TV såg vi en del av det fortsatta nationaldagsfirandet i Paris med konsert framför Eiffeltornet.

Nästa år kör vi nog picknick på stranden!

Lämna en kommentar