Utflykt till Cap Ferrat

DSC_0124

 

I morse tajmade vi som vanligt in lille F:s första sovstund och drog iväg till tågstationen Riquier nära oss och tog tåget den lilla biten till Villefranche-sur-mer, där vi var häromdagen. Det tar max två minuter genom en tunnel i det stora berget som skiljer Nice och Villefranche åt så det är väldigt nära och praktiskt att ta tåget. Vi gick längs med badstranden och vidare ut mot halvön Cap Ferrat, som är ett av världens mest dyra och exklusiva områden. Och visst, det vimlade av dyra bilar, gigantiska yachter och överdådiga villor!

En av Cap Ferrats mest kända platser är hotellet Grand Hotel du Cap Ferrat, som är ett 5-stjärnigt lyxhotell på södra delen av halvön. Här har mängder med filmer spelats in och massa kändisar har huserat här. Ett självklart måste kanske för förstagångsbesökaren, men idag skippade vi hotellet – vi tar det en annan gång.

Vi promenerade istället upp till Villa Ephrussi de Rotschild, ett fantastiskt hus som nu är museum med tillhörande trädgårdar där konstintresserade baronessan Béatrice bodde i början av 1900-talet. Därifrån gick vi sedan till samhället St Jean Cap Ferrat och åt lunch på Bar du Port, Hamnbaren. Lunchen, en högst ordinär hamburgare respektive spaghetti med skaldjur, var helt OK  men alldeles för dyr och det verkar det mesta vara på den här halvön.

Vi tog oss sedan via en gångväg för fotgängare nere vid kusten runt en bit på halvön tills promenadvägen längs med vattnet blev alltför otillgänglig för barnvagn och vi fick vända. En lång bit kom vi i alla fall! Fantastiska vyer och vackert med de branta klipporna som stupar rakt ner i havet. Generellt sett är inte Cap Ferrat helt idealiskt för fotgängare med barnvagn pga sina små smala slingriga gator med en liten tunn tarm till trottoar, i bästa fall. Det är också relativt kuperat så promenaden blir ett äkta träningspass. Den fantastiska promenadvägen längs med kusten är bitvis väldigt fin för barnvagn, men det går inte att ta sig runt hela sträckan.

På vägen tillbaka blev det ett dopp i havet och sedan tajmade vi in buss 81 från St Jean Cap Ferrat som gick raka vägen hem, antingen till Le Port (hamnen) eller Place Garibaldi. En perfekt buss som tar vägen om Villefranche och kör kustvägen till Nice. Både tåg och buss kostar 1,50 Euro enkel väg per person. Det är billigt!

Kul att se Cap Ferrat med sina lyxiga utomjordiska sommarpalats, påkostade trädgårdar och poolområden, ett ställe som nog saknar riktig motsvarighet i Sverige. Men också skönt att komma tillbaka till ”verkligheten” i Nice.

DSC_0116 DSC_0144 DSC_0171 DSC_0177 DSC_0181 DSC_0201 DSC_0203

 

Lämna en kommentar